Zeewolde Liberaal wil voorkomen dat ondanks goede voornemens en verkiezingsbeloftes van een meerderheid van de raad, uiteindelijk de verruiming van de winkelopeningstijden op zondag toch tijdens de collegeonderhandelingen sneuvelt.

“We willen een herhaling van vier jaar geleden voorkomen”, zegt Cees Steijger van Zeewolde Liberaal.

“Het zou zomaar vóór de verkiezingen geregeld kunnen worden”, zegt Steijger, “maar dat vraagt wel de medewerking van VVD en Leefbaar Zeewolde. Het is jammer dat beide partijen vasthouden aan het collegeakkoord dat zij vier jaar geleden hebben vastgesteld. Dit ondanks het voortschrijdende inzicht dat een meerderheid van de bevolking vóór winkelen op zondag is en in de tussentijd ook de verenigde centrumondernemers tot verruiming oproepen.” De twee collegepartijen beloven de inwoners nu dat ze pas ná de verkiezingen ruimte willen creëren om de openingstijden van winkels op zondag uit te breiden, maar” vervolgt Steijger “dat valt nog maar te bezien, want die situatie hadden we bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen ook. En heel Zeewolde weet nog wel hoe dat afliep; er veranderde namelijk helemaal niets. Ook nu moeten inwoners maar weer afwachten wat het handjeklap ná de verkiezingen zal opleveren.”

Met een initiatiefvoorstel wil Zeewolde Liberaal samen met D66, BurgerBelang en PvdA/GroenLinks reeds nu regelen dat de winkeliers zélf bepalen of zij op zondag open zijn of niet. “We willen juist voorkomen dat – net als vier jaar geleden – de goede voornemens en verkiezingsbeloftes uiteindelijk toch op de college onderhandelingstafel  sneuvelen, omdat één beoogd collegepartij niet wil dat er op zondag winkels open zijn.”

“De Christen Unie is overigens volstrekt duidelijk. Zij houden vast aan de huidige situatie waarbij er bij toerbeurt één supermarkt open mag zijn. Maar de opstelling van het CDA in deze discussie is opmerkelijk”, zegt Steijger. De liberaal wijst op het verkiezingsstandpunt van het CDA dat winkels op zondag gesloten moeten zijn. Steijger: 

“Maar op de vraag van Zeewolde Liberaal in de commissievergadering van 6 februari of dat ook geldt voor die ene supermarkt die nu op zondag van 16 tot 19 uur open mag zijn, antwoordde het CDA; “dat zien we na de verkiezingen wel.”

Zeewolde Liberaal blijft zich vóór en ná de verkiezingen keihard inzetten voor winkelen op zondag. Lukt het nu niet, dan zijn eerst de inwoners aan zet, op 21 maart en dat is gelukkig al snel.