Op vrijdag 9 februari hield de PvdA/Groenlinks een bijeenkomst voor haar leden uit de regio, om de campagne voor de komende gemeenteraadsvergaderingen kracht bij te zetten.

Speciale gast bij de bijeenkomst, die in Open Haven werd gehouden, was PvdA-corifee Lutz Jacobi die het aanwezige publiek op geheel eigen wijze kwam inspireren.

Lutz Jacobi

Sinds 1985 is zij lid van de PvdA. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 werd Jacobi gekozen als lid van het parlement. Zij hield haar maidenspeech op 6 februari 2007 over het verbod op handel in producten van zadelrobben en klapmutsen.

In de Tweede Kamer diende zij plannen in voor de visserij en de Waddenzee, alsmede een voor 'goede natuur en goed landschap'. In 2010 volgde een plattelandsplan.

Bij de parlementsverkiezingen van juni 2010 stond zij op plaats 26 en kreeg zij 5109 voorkeurstemmen. Voor haar partij is zij in de Tweede Kamer woordvoerder natuur, platteland, land- en tuinbouw, visserij, recreatie en Waddenzee. Daarnaast maakt zij deel uit van de parlementaire commissies Defensie, Economische Zaken-Landbouw-Innovatie, Dierhouderij en Contactgroep België.

In juni 2016 maakte Jacobi bekend na de verkiezingen van 2017 de landelijke politiek te zullen verlaten. Later dat jaar stelde ze zich kandidaat voor het PvdA-lijstrekkersschap voor de gemeenteraadsverkiezingen van november 2017 in Leeuwarden. Ze werd verkozen tot lijsttrekker. Bij de plaatselijke verkiezingen verloor de PvdA een zetel, maar bleef wel ruim de grootste.